Artikel
9 jun '11
9 juni '11
2 min

Gemeenten wijzen complete bestuurs­ak­koord met kabinet af

Tijdens het VNG congres op woensdag 8 juni jl. hebben de gemeenten niet ingestemd met het complete bestuursakkoord zoals dat met het kabinet is gesloten. De gemeenten zijn wel deels akkoord. Zo is er wel steun voor de afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en natuurbeheer. Maar de gemeenten accepteren de opgelegde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen niet.

Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil opnieuw onderhandelen met het kabinet over extra geld voor sociale werkvoorziening. Daarom bracht het bestuur een voorstel in om in te stemmen met een deel van het bestuursakkoord. 86,6 procent van de 418 gemeenten schaarde zich achter het voorstel van het bestuur, 13,4 procent was ertegen.

Het kabinet is teleurgesteld over de afwijzing van het bestuursakkoord door gemeenten. Het kabinet gaat verder met het uitvoeren van de plannen in het bestuursakkoord en hoopt op een constructieve opstelling van gemeenten. Het kabinet heeft eerder gewaarschuwd dat er geen bestuursakkoord meer is als de gemeenten op onderdelen niet akkoord gaan. Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd dat de plannen uit het bestuursakkoord sowieso uitgevoerd zullen worden.

“Niet helemaal, is helemaal niet”
‘De voortgang van beleid is niet afhankelijk van het bestuursakkoord’, zo zei ook Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken, in een reactie tijdens het VNG-congres. Het kabinet zal volgens de minister zijn verantwoordelijkheid nemen en kijken hoe het nu verder moet. Door het niet geheel overnemen van het bestuursakkoord met het kabinet, laten gemeenten ‘goede resultaten liggen’ en daarvan ‘gaan we later spijt krijgen’. Donner zei: ‘Niet helemaal, is helemaal niet.’ Eerder heeft Donner al laten weten niets te zien in geshop in het bestuursakkoord.

Eerder op de dag heeft minister Donner (Binnenlandse Zaken) op BNR Nieuwsradio gezegd dat hij bereid was over twee jaar extra geld voor sociale werkvoorziening uit te trekken. Dit zou een opening kunnen zijn voor nieuwe onderhandelingen. PvdA en SP willen dat het kabinet opnieuw met de gemeenten gaat onderhandelen, omdat de gemeenten woensdag niet met hele bestuursakkoord hebben ingestemd.

Bron: InOverheid