Artikel
4 jul '11
4 juli '11
3 min

Gemeenten onbekend met regels voor inhuur ZZP’ers

Uit onderzoek gepubliceerd door het A+O fonds blijkt dat gemeenten weinig gebruik maken van diensten van ZZP’ers. Slechts 2% van het beschikbare werk wordt uitgevoerd door Zelfstandigen zonder Personeel. Een opvallende reden hiervoor is dat gemeenten wel de voordelen kennen, maar door onbekendheid met regels het lastig vinden om ZZP’ers in te huren en daarom snel terugvallen op intermediair, ondanks de hogere kosten.

Korte vs. lange termijn

Veelal zijn de ZZP’ers die wel ingehuurd worden voor functies als interim manager, projectleider of adviseur mensen met een HBO+ opleiding. Het betreft hier vooral projecten met een langere looptijd dan 3 maanden. Indien specialisten nodig zijn voor kortere perioden worden meestal mensen via een uitzendbureau ingehuurd.

Flexibele inzet en specialistische kennis

Het zijn met name specialistische projecten waarvoor men ZZP’ers tijdelijk inzet. De flexibiliteit en de kennis van de ZZP’er zijn hier doorslaggevend. Op de vraag waarom geen interne mensen worden ingezet antwoordde een aantal gemeenten dat het vaste personeel een gebrek aan flexibiliteit vertoont.

Kwaliteit en prijs zijn belangrijke punten

Volgens de gemeenten zijn ZZP’ers over het algemeen zeer vakbekwaam en leveren zij een kostenbesparing op. Bovendien is de krapte op de personeelsmarkt ook een belangrijke reden om ZZP’ers in te huren. Het merendeel huurt regelmatig dezelfde ZZP’ers in. Een groot deel van de gemeenten huurt zelfstandigen in via zowel intermediairs als rechtstreeks. P&O afdelingen geven er de voorkeur aan om ZZP’ers rechtstreeks in te huren, maar geeft tegelijkertijd aan dat dit veel tijd kost. Verder geven de respondenten aan dat rechtstreeks inhuren een stuk voordeliger is en dat de geleverde prestaties daar niet onder lijden.

Oplossing voor regelwerk

Na een succesvolle kleinschalige start in 2010 maken nu steeds meer organisaties gebruik van ZZP contractmanagement. Dit is een relatief nieuwe dienst die Driessen speciaal heeft ontwikkeld voor de markt van ZZP’ers. Via ZZP-contractmanagement neemt Driessen het administratieve regelwerk uit handen. Hierbij valt te denken aan het controleren van de VAR-verklaring, het toetsen van ondernemerschap bij de ZZP-er en het uitvoeren van de facturatie. Deze uitbesteding van activiteiten beperkt voor de gemeente ook de risico’s van de inhuur van een ZZP’er. Via deze constructie kan men uiteraard nog steeds wel zelf rechtstreeks ZZP-ers werven en selecteren.

Toekomstig inzetten ZZP’ers bij gemeenten

38% van de gemeenten verwacht in de toekomst meer gebruik te gaan maken van ZZP’ers, 54 % denkt dat het aandeel van ZZP’ers niet zal toenemen binnen gemeenten. Toch zal de flexibilisering van de arbeidsmarkt ook bij gemeenten verder gaan. Enkele gemeenten gaan hun personeel de mogelijkheid bieden om zelf ZZP’er te worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het contractmanagement voor ZZP-ers door Driessen? Neem dan contact op met Michel van Hoeij of Ad van Zutphen. Zij zijn ook telefonisch bereikbaar via 0492 – 50 66 66.

Bron: gemeente.nu

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.