Artikel
9 jun '11
9 juni '11
2 min

Gemeente-ambtenaren wijzen cao-plannen af

87 procent van de gemeente-ambtenaren die lid zijn van Abvakabo FNV heeft de voorstellen voor een nieuwe cao afgewezen. Abvakabo FNV stuurt nu een ultimatum naar de VNG. Reageert de werkgever niet op het ultimatum, dan volgt al snel een eerste actie. De gemeenteambtenaren trekken daarbij samen op met de rijksambtenaren. ‘Vóór de zomer vindt een eerste actie plaats die de opmaat moet vormen voor een grote demonstratie na de zomer ‘, aldus  Bert de Haas (Abvakabo FNV).

Teleurgesteld en bezorgd
Bijna negen op de tien ambtenaren vinden het bod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van 1 procent loonsverhoging dit jaar en nog eens 1 procent volgend jaar te karig of zijn teleurgesteld dat de werkgever geen harde werkgarantie biedt. Ook zijn de ambtenaren bezorgd dat de bezuinigingen die hen boven het hoofd hangen ten koste gaan van de dienstverlening.

Looneis
Zowel bij het Rijk als bij de gemeenten zijn de bonden de onderhandelingen ingegaan met een looneis van 2 procent. Volgens De Haas zijn de gemeenteambtenaren best bereid om een minder grote loonstijging te accepteren, maar dan moet de werkgever garanderen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Reactie VNG

De VNG is teleurgesteld dat een meerderheid van de gemeente-ambtenaren de voorstellen voor een nieuwe cao heeft afgewezen. ‘Wij vinden dat we een goed bod hebben neergelegd’, zei een woordvoerster.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.