Artikel
25 mrt '11
25 maart '11
2 min

Fusies leiden tot duurder ambtenaren­ap­pa­raat

Bezuinigingen op het ambtenarenapparaat leveren nauwelijks geld op. Korten op de bureaucratie wat veel politieke partijen willen werkt juist averechts. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Het economisch onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar gemeentelijke herindelingen.

Taken
Uit het onderzoek blijkt dat het ambtenarenapparaat na gemeentelijke fusies juist veel duurder is. Volgens Coelo-directeur Maarten Allers kost het in elkaar schuiven van overheidsinstanties meer dan het oplevert, omdat een gemeente er dure taken bij krijgt.

Hooggespannen
Volgens Allers worden kleine gemeenten na een fusie vaak grote organisaties en komen er coördinerende taken bij. Daardoor moet er een dure managementlaag worden opgericht. De verwachtingen van het verminderen van het aantal provincies en het verdwijnen van de waterschappen zoals veel partijen willen, zijn veel te hooggespannen, zegt hij in het Noodhollands Dagblad.

Extern
AbvaKabo FNV onderschrijft de bevindingen van Coelo. Volgens de ambtenarenvakbond had de gemiddelde gemeente in 2008 negen procent minder mensen in dienst dan in 2004. Bij de grootste vier gemeenten daalde de bezetting met meer dan twintig procent. De kosten aan extern personeel zijn in diezelfde periode echter gestegen van 900 miljoen euro naar 1,95 miljard euro.

Niet serieus
Volgens Sweder van Wijnbergen, econoom en voormalig topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken nemen partijen hun kiezers niet serieus als ze denken dat er veel geld wordt binnengehaald door bezuinigingen op het ambtenarenapparaat. Dat zegt hij in het dagblad. Volgens Van Wijnbergen kan er alleen geld worden bespaard als de overheid volledige taken schrapt.

Bron: gemeente.nu