Artikel
29 mei '12
29 mei '12
2 min

Experimenten prestatiebeloning onderwijs stopgezet

In het lente-akkoord dat vrijdag 25 mei gepresenteerd is, heeft het kabinet besloten de middelen voor de experimenten prestatiebeloning te herbestemmen. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2013 geen geld meer wordt gereserveerd voor (experimenten) met prestatiebeloning in het onderwijs.

Stopzetten project
Dit besluit zorgt ervoor dat het niet meer mogelijk is om over meerdere jaren een experiment uit te voeren. Staatssecretaris Zijlstra heeft afgelopen vrijdag daarom besloten dat de Regeling Prestatiebeloning in het onderwijs in z’n geheel en op korte termijn wordt ingetrokken. Na het intrekken van de regeling krijgen de schoolbesturen die een aanvraag hebben ingediend formeel bericht over het stopzetten van het project.

Teleurstelling
Een aantal scholen dat zich ingeschreven hadden voor de experimenten met prestatiebeloning reageerde  teleurgesteld op het nieuws dat de experimenten niet doorgaan. Er wordt nog onderzocht of dat de scholen die zich voor 1 april 2012 ingeschreven hadden om deel te nemen aan de experimenten gecompenseerd kunnen worden voor de reeds gemaakte kosten.

Lopende experimenten
De twee reeds gestarte experimenten gaan vooralsnog gewoon door. Het gaat daarbij om een experiment met individuele prestatiebeloning in de mbo-sector bij ROC Zeeland. Hierbij zijn meer dan 600 personeelsleden betrokken, waarvan er zo’n 60 beloond kunnen worden voor uitmuntende prestaties. Daarnaast loopt in Amsterdam een pilot prestatiebeloning. De pilot die opgezet is door Stichting Bijzonderwijs samen met de gemeente Amsterdam betreft voorlopig zeven basisscholen en 230 personeelsleden

Toekomst
Of en hoe prestatiebeloning in het onderwijs in de toekomst weer onderwerp van gesprek wordt is onzeker.  Voorlopig lijken er echter geen extra financiële middelen voor experimenten beschikbaar te zijn.

 

Met dank aan CAOP voor de medewerking aan dit artikel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.