Artikel
14 nov '11
14 november '11
2 min

Einde in zicht voor de waterschappen?

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de waterschappen opheffen. D66 dient vandaag een motie in waarin minister Piet Hein Donner wordt gevraagd om met een voorstel te komen om de waterschappen onder te brengen bij de provincies. D66 denkt dat er op deze manier 500 miljoen euro per jaar kan worden bespaard. Een meerderheid van in de Kamer is van mening dat de provincies 'zeer goed in staat zijn om het werk van de waterschappen over te nemen'.

Besparing is onjuist

Het bericht in de media dat de opheffing van de waterschappen 500 miljoen euro per jaar zou opleveren, berust op volstrekt onjuiste gegevens. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (COELO) heeft vorig jaar gehakt gemaakt van deze uit provinciale kring stammende cijfers. Dat zegt Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW).

Waterveiligheid

Glas is verbaasd dat de discussie over het opheffen van de waterschappen opnieuw de kop opsteekt. Bij de vorige verkiezingen is dit onderwerp uitvoerig besproken. Het werk van de waterschappen moet immers toch gebeuren. Het is volgens hem een illusie dat dit veel goedkoper kan. Daarnaast wordt er door de waterschappen zelf gewezen op de risico’s van de waterveiligheid. Provincies zouden zullen vanuit politieke overwegingen eerder geneigd zijn om geld uit te geven aan bijvoorbeeld cultuur dan aan het versterken van dijken.

Bron: Volkskrant/NOS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.