Regeringspartij CDA en oppositiepartij D66 willen vanaf 2015 een einde maken aan de extra ontslagbescherming van ambtenaren ten opzichte van 'gewone' werknemers.
CDA en D66 dienen daartoe vandaag een initiatiefwetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. Het voorstel maakt goede kans te worden aangenomen, aangezien ook de regering de wens heeft uitgesproken het ambtenarenrecht gelijk te trekken met het gewone arbeidsrecht.
Gelijke arbeidsrechten
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya willen zo veel mogelijk gelijke arbeidsrechten regelen voor alle werknemers. Zij vrezen niet voor willekeur door de politieke bazen van ambtenaren. ‘Gewone werknemers kunnen ook niet willekeurig worden ontslagen’, aldus Koser Kaya. Van Hijum en Koser Kaya zien hun wetsvoorstel als een ‘eerste stap’ om de overheid te flexibiliseren.
Makkelijker van baan wisselen
Zo zouden door de huidige verschillen in rechtsposities nu weinig mensen overstappen van de private naar de publieke sector en andersom. Van Hijum noemt het ‘van groot belang’ dat mensen makkelijker van baan gaan wisselen, ongeacht of het een functie bij de overheid of in het bedrijfsleven is. Vooral omdat door de toenemende vergrijzing in verschillende sectoren tekorten aan personeel gaan ontstaan, bijvoorbeeld in de zorg en in het onderwijs.
In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is overigens ook al afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht.
Bron: inoverheid.nl