Uit het Nationale WerkplekOnderzoek 2011, onder 900 respondenten in de overheid, zorg en zakelijke dienstverlening, blijkt dat 64% van de ondervraagde medewerkers het belangrijk vindt om een eigen vaste werkplek te hebben. De meest genoemde reden hiervoor is dat mensen het fijn vinden om hun plek herkenbaar en ‘eigen’ te maken. Een persoonlijke en huiselijke sfeer draagt hieraan bij.
Deze uitkomsten zijn voornamelijk van toepassing op jongeren (tot en met 24 jaar) en ouderen (vanaf 45 jaar). De middelste leeftijdsgroepen zijn het hier in mindere mate mee eens en geven minder prioriteit aan de eigen inrichting van de kantoorwerkplek.
Het Nieuwe Werken
De uitkomsten van dit onderzoek staan in relatie tot het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken wordt in toenemende mate toegepast bij organisaties en heeft flexibel werken als uitgangspunt. Het flexibele werken houdt onder andere in dat medewerkers geen eigen werkplek meer hebben, maar dat er gebruik wordt gemaakt van de werkplekken die beschikbaar zijn. Eén bureau op vier medewerkers is juist de basis van waaruit het Nieuwe Werken is ingericht en dit houdt in dat de werkplekken voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Warme en huiselijke sfeer
Het inrichten van de eigen werkplek met de gewenste persoonlijke kenmerken, waardoor een ‘warme’ en ‘huiselijke’ sfeer wordt gecreëerd, is hierdoor niet of nauwelijks realiseerbaar. Volgens 39% van de ondervraagden is dit juist een kenmerk dat voor meer plezier zorgt op het werk.
Volgens het onderzoek geeft 54% van de ondervraagden aan dat de huidige werkomgeving een positieve invloed heeft op de werkzaamheden. Hier is als organisatie nog veel winst te behalen waarbij bij de overige 46% het plezier in het werk kan worden verhoogd door de werkomgeving aan te passen.
Naar aanleiding van het onderzoek heeft Het Nieuwe Werken zeker één groot voordeel: Geen enkele kantooromgeving kan tippen aan het persoonlijke en huiselijke karakter van het thuiswerken.
Bron: nu.nl