Artikel
23 dec '11
23 december '11
2 min

Eerste Kamer stemt vóór de nieuwe Wet Werk en Bijstand

Per 1 januari 2012 gaat de nieuwe Wet Werk en Bijstand in. Deze nieuwe wet is omstreden vanwege de invoering van de zogenaamde huishoudtoets. Deze toets houdt in dat het inkomen van alle gezinsleden in een huishouden wordt getoetst, inclusief het inkomen van meerderjarige kinderen. De toets van het partnerinkomen wordt vervangen door de toets op het huishoudinkomen.

Kritiek
Sinds de bekendmaking van de invulling van de nieuwe wet door staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken, is er door verschillende partijen kritiek geleverd op deze nieuwe wijze. Een belangrijk risico is het wegnemen van de prikkel voor meerderjarige thuiswonende kinderen om te gaan werken, als dit betekent dat door hun inkomsten hun ouders niet meer in aanmerking komen voor bijstand.

Alternatief huishoudtoets
De gemeenten hebben als reactie op de wijzigingen een alternatief aan de Eerste Kamer aangeboden. In dit alternatief wordt volgens de gemeenten: “op een realistische basis rekening gehouden met het besparingseffect van het samenleven in een huishouden van ouders en kinderen”. De kinderen krijgen als het ware ‘zakgeld’, ook wel een normbedrag genoemd, per maand waarbij ze hun zelfstandigheid behouden. Ook hoeven ze niet mee te betalen aan schulden van ouders en vice versa.

Kort dag
Ook vinden veel gemeenten de invoering van de wet op 1 januari 2012 te vroeg; er rest een voorbereidingstijd van ongeveer twee weken. De VNG heeft gepleit voor uitstel van de invoering van één jaar zodat de wet op 1 januari 2013 kan ingaan. Op deze datum gaat ook de nieuwe Wet Werken naar Vermogen van start en gemeenten wilden deze twee veranderingen tegelijkertijd doorvoeren.

Instemming wetsvoorstel
Een meerderheid van CDA, VVD, PVV en SGP heeft toch  ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken per 1 januari 2012. Wel met de kanttekening dat de prikkel voor jongeren, die bij hun ouders inwonen, om te werken moet blijven bestaan. Werken dient lonend te blijven voor thuiswonende jongeren.

Bron: Binnenlands Bestuur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.