Artikel
21 jan '11
21 januari '11
2 min

Eerste elektronische aanbesteding TenderNed

Overheden worden niet wettelijk verplicht aanbestedingen digitaal af te handelen, aldus Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het gebruik van elektronische middelen wordt echter wel bevorderd. Er is een digitale verplichting tot aankondiging van de opdracht op de website TenderNed. De eerste elektronische aanbesteding heeft onlangs plaatsgevonden.  

De Europese Commissie stelde in een uitgebracht rapport omtrent digitalisering van de aanbestedingsprocedures dat overheden bij aanbestedingsprocedures te weinig gebruik maken van digitale methoden. Om elektronisch aanbesteden te bevorderen heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hét systeem voor elektronisch aanbesteden ontwikkeld: TenderNed. In december vorig jaar heeft de Dienst Noord-Brabant van Rijkswaterstaat als eerste aanbestedende dienst een aankondiging op TenderNed geplaatst.

Eenmalige registratie
TenderNed helpt aanbestedende diensten en organisaties met de uitvoering en stroomlijning van aanbestedingstrajecten door dit geheel te digitaliseren. Aanbestedende diensten publiceren de aanbesteding op TenderNed, ondernemingen kunnen hier elektronisch op inschrijven. Belangrijk voordeel van dit systeem is dat overheden en organisaties zich slechts eenmaal hoeven te registreren. Bij een nieuwe aanbestedingsprocedure hoeven de bedrijfsgegevens niet nogmaals ingediend te worden. Alle relevante documenten, zoals bestekken en nota van inlichtingen, worden digitaal ter beschikking gesteld. Verder bevat TenderNed een database met bestekken en bedrijfsgegevens.

De pilot van TenderNed loopt nog tot juli dit jaar. Vanaf volgend jaar zal TenderNed volledige digitale ondersteuning van het gehele aanbestedingstraject bieden, van aankondiging tot en met gunning van de opdracht.

Tips en trucs bij aanbesteden
Driessen verzorgt regelmatig marktconsultaties. Met behulp van een marktconsultatie wordt u volledig op de hoogte gesteld van de huidige marktontwikkelingen in het specifieke veld van de aan te besteden dienstverlening. Daarnaast ontvangt u handige tips en trucs bij het opstellen van het bestek. Heeft u vragen of behoefte aan handige tips en trucs omtrent aanbesteden? Wij kunnen u hierbij ondersteunen.

Bron: Inkoperscafé

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.