Artikel
18 nov '09
18 november '09
2 min

Eén op de vier raadsleden haakt vroegtijdig af

Ruim één op de vier raadsleden heeft sinds de raadverkiezingen van 2006 vroegtijdig het vertrek aangekondigd. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur. Niet echt een prettige gedachte met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht. De meeste raadsleden leggen hun functie neer om aan de slag te gaan als wethouder binnen de eigen gemeente. Een andere veel genoemde reden is de lastige combinatie met de vaste baan of het privé-leven. Andere gronden zijn verhuizing, ziekte en het raadswerk zelf.

Amsterdam en Den Haag voeren de lijst aan met grootste groep vertrekkers. Beide gemeenten zijn gestart met 45 raadsleden en momenteel zijn al respectievelijk 16 en 15 leden opgestapt. Bij de gemeenten Aalten, Muiden, Mook en Middelaar, Ouder-Amstel, Schagen en Winsum heeft inmiddels meer dan de helft van alle leden de gemeenteraad verlaten.
De uitkomst van dit onderzoek wakkert de discussie omtrent de vormgeving van de gemeenteraden weer aan. In hoeverre blijft op deze wijze de kwaliteit van de raad gehandhaafd?

De Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst ziet wel iets in het fulltime raadlidmaatschap. Zeker bij de grotere gemeenten is het wenselijk dat een professionele club zich volledig kan richten op het lidmaatschap en zo beter tegenwicht kan bieden aan het college van burgemeester en wethouders. De verwachting is tevens dat deze professionaliseringslag -waarbij de gemeenteraden voortaan in een afgeslankte vorm voorbestaan- zorgt voor een relatief lagere uitstroom.

Bron: Binnenlands Bestuur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.