Medewerkers die al vele jaren op dezelfde werkplek zitten, lopen het risico kleine veranderingen in de omgeving niet meer waar te nemen. Dit kan op termijn grote gevolgen hebben voor de organisatie. Dit fenomeen is te verduidelijken met een metafoor, gebruikt door auteurs Camp en Erens in 'De Gekookte Kikker'.
Wat gebeurt er met een kikker die in een pan gekookt water wordt gezet? Hij springt eruit. Echter, stop je deze kikker in een pan met koud water en zet de pan op het vuur; De kikker went aan het water dat langzaam warm wordt. Hij zal er niet uitspringen. De kikker wordt langzaam gekookt en sterft…
Wellicht een extreme metafoor, maar dat maakt wel de kern duidelijk. Voor gemeenten lijkt dit gevaar minder te spelen, immers de continuïteit is niet snel in gevaar. Toch is het ook voor gemeenten van groot belang dat medewerkers blijven anticiperen op de ontwikkelingen in de omgeving. Doen ze dit niet dan loopt de gemeente de kans om de aansluiting met de samenleving te verliezen. Het gevolg: ontevreden burgers. Een gezonde doorstroom is vanuit deze gedachte van groot belang. Ook het regelmatig aannemen van nieuwe medewerkers heeft een positief effect. Dit gaat de vergrijzing tegen en levert de organisatie ‘frisse input’ op. Conclusie: een klein verloop en een regelmatige doorstroom hebben een positieve werking op de organisatie.
Bronnen:
– Kluytmans, Leerboek Personeelsmanagement
– Camp en Erens, De Gekookte Kikker