Dossier

Coronavirus

Het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19, houdt op dit moment iedereen bezig. De effecten van de wereldwijde uitbraak zijn overal voelbaar. Niet alleen thuis, maar ook op het gebied van werk.

Deze gezondheidscrisis werkt door in een economische crisis, waardoor het organisaties raakt op verschillende vlakken. HR heeft hierin een cruciale rol.

Vrijwel alle HR-thema’s zijn in een ander daglicht komen te staan en veranderen blijvend vanwege corona. Thema’s die eerder misschien niet hoog op de agenda stonden, zijn met de komst van het coronavirus ineens actueler dan ooit. Denk aan thuiswerken, verzuim, opleiding en ontwikkeling, vitaliteit, strategische personeelsplanning en werkgeluk.

De wereld van werkt verandert en het coronavirus heeft een groots effect op de digitalisering van processen. Offline en online loopt veel meer door elkaar heen, net als werk en privé. 

Dat het coronavirus nog wel even in ons midden is staat vast. En als we straks terugkijken zodra de storm weer is gaan liggen, heeft het ons waarschijnlijk ook veel positiefs gebracht. Maar voordat we daar zijn, moeten we zorgen dat we zo goed mogelijk de storm weten te trotseren.

In deze nieuwe realiteit is de rol van HR belangrijker dan ooit. Grijp de uitdaging aan om ervoor te zorgen dat medewerkers in verbinding blijven met elkaar, de leidinggevenden en de organisatie. Verlies de aandacht die de medewerkers juist nu nodig hebben niet uit het oog. Alleen dan komen we samen sterker uit deze storm. Aan HR de belangrijke taak om zich te focussen op datgene wat nu echt belangrijk is.