Vanaf 1 januari 2010 krijgen werkgevers ook een omscholingsbonus als zij mensen die korte tijd een WW-uitkering hebben ontvangen, een cursus of opleiding aanbieden. Momenteel wordt een dergelijk bonus alleen verstrekt als mensen die dreigen werkloos te worden, een omscholing krijgen aangeboden. Deze boodschap heeft minister Donner (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Werkgevers krijgen de helft van de omscholingkosten vergoed -met een maximum van 2500 euro- als zij mensen die kort werkloos zijn, omscholen voor een nieuwe functie. De betreffende medewerker mag maximaal vier weken een WW-uitkering hebben ontvangen.
Door de invoering van de omscholingsbonus eerder dit jaar heeft het kabinet al laten zien dat zij de begeleiding van werknemers naar ander werk willen belonen. De bonus is met name bedoeld om werkgevers die nog veel vacatures hebben, zoals de zorg, te stimuleren om werknemers uit andere sectoren over te nemen. Deze extra stimulering is een antwoord op de vraag van bepaalde politici naar meer maatregelen.
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is dan ook opgetogen over dit besluit. Hij verwacht dat met deze aanvulling veel meer resultaat wordt geboekt; de aanvragen vanuit werkgevers voor een omscholingsbonus zijn nu aan de lage kant. Werkgevers worden weinig geconfronteerd met mensen die dreigen hun eerdere baan te verliezen. Van Hijum vindt dit ook meer dan logisch: “mensen die solliciteren vanuit een werkplek waar gereorganiseerd wordt, gaan aan hun nieuwe werkgever nooit vertellen dat ze eigenlijk op de nominatie staan om ontslagen te worden”.
Van Huijm is door dit succes echter nog niet getemperd. Bij de behandeling van de begroting voor het Ministerie van Sociale Zaken in de Tweede Kamer kwam hij met nieuwe standpunten. De doelgroep van de omscholingsbonus moet worden verbreed naar mensen die langer dan drie maanden werkloos zijn. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor individuele scholingsrechten. De scholingsfondsen zijn nu teveel op de sector gericht. Hierdoor krijgen de mensen die de overstap naar een andere sector willen maken geen begeleiding.
Bron: P&O-actueel