Artikel
26 mei '12
26 mei '12
1 min

Dekkingsgraad ABP toont geen herstel

De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP bedroeg eind april 94%. De situatie is onveranderd ten opzichte van de stand eind 2011. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland 23 mei bekend.

Onder wettelijk vereiste
De dekkingsgraad geeft aan of pensioenfondsen nog aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Door de lage rentestand en de aanhoudende malaise op de financiële markten zit de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen, waaronder die van ABP, al tijden onder de wettelijk vereiste 105%.

Pensioen omlaag, premie omhoog
Het ambtenarenpensioenfonds ABP kondigde daarom in februari al een voorgenomen verlaging van de pensioenen aan met 0,5%. Daarnaast gaat een tijdelijke opslag op de premie omhoog van 1 naar 3%. De verlaging van de pensioenen gaat in vanaf 1 april 2013, maar begin 2013 maakt ABP opnieuw de balans op om te bezien of de verlaging moet worden doorgezet.
‘Of de verlaging van het pensioen doorgaat is afhankelijk van de financiële positie aan het eind van dit jaar. Om verlaging te voorkomen moet onze dekkingsgraad in de resterende maanden van dit jaar wel flink aantrekken’, aldus ABP-voorzitter Henk Brouwer.

De verplichtingen van het fonds liepen eind vorige maand op tot 275 miljard euro. De bezittingen van ABP hadden toen een waarde van 260 miljard euro.

Bron: inoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.