Artikel
2 okt '12
2 oktober '12
2 min

Deelakkoord PvdA en VVD

De VVD en de PvdA hebben al overeenstemming bereikt over enkele voorstellen om de begroting voor 2013 voor ongeveer 2 miljard euro aan te passen. De forensentaks en de langstudeerboete worden teruggedraaid, evenals het liggeld voor zieken en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

Onderwijs
Ook gaat er 100 miljoen euro extra naar startende leraren en komt er een doorwerkbonus voor werknemers vanaf 61 tot 65 jaar. Werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar kunnen zo gemiddeld anderhalf jaar eerder met pensioen zonder erop achteruit te gaan.

AOW
Wel gaat daarmee de AOW-leeftijd sneller omhoog dan in het Kunduz-akkoord werd afgesproken: naar 66 jaar in 2018 in plaats van in 2019, en naar 67 jaar in 2021 in plaats van in 2023. Dit maakten VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom maandagmiddag bekend.

Bekostiging
Door het vitaliteitssparen te schrappen, een samenvoeging van de levensloopregeling en de spaarloonregeling, zullen de verschillende maatregelen worden bekostigd. Ook de belasting over het afsluiten van verzekeringen gaat naar 21 procent, en de 155 miljoen die door de Kunduz-partijen was gereserveerd voor duurzaamheidsdoeleinden is van tafel.

De aanpassingen voor de begroting zullen nog deze week behandeld worden tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer. Ondanks het deelakkoord willen zowel de VVD als de PvdA willen geen garantie geven of men ook tot een definitief regeringsakkoord kan komen.

Bron: nu.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.