Artikel
19 jul '12
19 juli '12
3 min

De gemeente aan zet in de War for Talent

Het imago van de gemeente als werkgever is voor iedereen verschillend. Het blijkt echter dat er vaak een negatief beeld heerst onder burgers over de gemeente als werkgever. Soms wordt de gemeente als werkgever zelfs omschreven als een stroperige, stoffige organisatie waar bureaucratie centraal staat. Maar liefst 12% van de ambtenaren vertelt niet dat hij werkzaam is als ambtenaar, uit angst voor negatieve reacties als veelvoorkomende reden.

Valse start
Dit is niet de enige arbeidsmarktontwikkeling die de gemeente momenteel ondergaat. De samenleving vergrijst en in de periode 2015-2020 wordt verwacht dat 62% van de ambtenaren zal uitstromen door pensionering of aanvaarding van functies elders. Het aantrekken van jong talent biedt uitkomst, maar  de combinatie van deze hoge uitstroom en het misleidende imago van de gemeente kan hiervoor funest zijn. Dit betekent een valse start voor gemeenten in de War for Talent.

Rol van arbeidsvoorwaarden
Wie veroorzaakt die valse start? Vroeger was het een eer om voor de overheid te mogen werken. Dankzij de flexibele indeling van de werkdagen stond de overheid immers bekend als een fijne werkgever. Diezelfde voorwaarden zijn vandaag de dag nog altijd de Unique Selling Points waarmee de potentiële ambtenaar gelokt moet worden.

Vooralsnog melden de gedreven en ambitieuze nieuwe talenten zich echter nog niet aan het loket. Wat willen zij? Jonge talenten zijn op jacht naar kansen om zich te bewijzen, hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te vergroten in een dynamische organisatie, die van toegevoegde waarde is op het CV. De overige arbeidsvoorwaarden zijn mooi meegenomen, maar niet langer doorslaggevend.

Gemiste kans
Deze kloof in arbeidsmarktcommunicatie is voor beiden partijen een gemiste kans, want ook voor Young Professionals zijn er tal van mogelijkheden binnen een gemeente. Zo is een gemeente dynamisch, bevat veel kennis en biedt vaak, gezien de diversiteit en verandergevoeligheid binnen de organisatie, veel ontplooiingsmogelijkheden. Kortom: kennis, kansen, werk en dynamiek in overvloed!

USP in arbeidsmarktcommunicatie
Het wordt tijd dat Unique Selling Points van de gemeente worden uitgebreid met de mogelijkheden en kansen die ze biedt in de arbeidsmarktcommunicatie te verwerken. Weg met het bestaande imago! Het is tijd om de dynamiek van een gemeente, constante ontwikkelingen en invloeden van overheidsbeslissingen onder de aandacht te brengen. Weg met de geitenwollensokken, op naar de naaldhakken en pakken. Het is tijd voor een commerciële aanpak in de War for Talent! Rest ons de belangrijkste vraag voor de strijd losbarst.. ‘Is de gemeente klaar voor een nieuw imago?’

Bron: HR Base / Overheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.