Artikel
13 mrt '12
13 maart '12
2 min

CAO-bod gemeenteambtenaren eerder slechter dan beter

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat het CAO-aanbod van 2 procent loonsverhoging tot eind maart op tafel liggen. Als dan blijkt dat het kabinet gemeenten laat meedelen in een nieuwe bezuinigingsronde, moeten vakbonden rekening houden met een kariger bod. De boodschap van de VNG aan de bonden luidt dat ze er verstandig aan doen nu zaken te doen met de gemeentelijke werkgevers en er niet op te gokken dat er een gunstiger CAO-akkoord voor gemeenteambtenaren uitrolt.

Gemeentefonds
Naar verwachting maakt het kabinet eind maart bekend welke extra bezuinigingen er nodig zijn om een (nog) groter tekort op de overheidsfinanciën te voorkomen. De bedragen die genoemd worden, liggen tussen de 8 en 16 miljoen euro. Rijksbezuinigingen werken in de regel door op de gemeentefinanciën. In dat geval moet het CvA weer opnieuw met de VNG om tafel om te bezien hoeveel ruimte er dan nog is voor de CAO-onderhandelingen.

De onderhandelingen over de gemeentelijke CAO liepen begin februari vast. De bonden eisen behalve volledig koopkrachtbehoud een landelijke werkgarantie. De gemeentelijke werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2 procent en een landelijke werkgarantie kan door de VNG niet afgesproken worden.

Provincies
Ook het CAO-overleg tussen provincies en de vakbonden is vastgelopen. Het IPO zegt tot het uiterste te zijn gegaan met het loonaanbod in deze tijd van bezuinigingen en betreurt het dat de bonden niet bereid bleken het laatste bod te accepteren. ‘De kans is groot dat een volgend werkgeversbod in deze financieel krappe tijden alleen maar minder wordt’, aldus het IPO.

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.