Artikel
5 jun '12
5 juni '12
3 min

Brancheverenigingen roepen podia op prijzen van kaartjes te verlagen

De twee belangrijkste brancheverenigingen in de theatersector hebben theaters, schouwburgen en producenten opgeroepen de prijzen van kaartjes te verlagen. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) vinden dat de verlaging van het btw-tarief op de podiumkunsten ten goede moet komen aan het publiek.

Ze hebben tijdens hun respectievelijke ledenvergaderingen hun standpunt bepaald aangaande de btw-verlaging. De brancheverenigingen waarderen het zeer dat de lentecoalitie het culturele en economische belang van theater en concerten in al haar gelederen erkent en dit tot uitdrukking brengt door het btw-tarief op toegangskaarten terug te brengen naar het oude tarief van 6%.

De brancheverenigingen roepen daarnaast andere partijen in de sector op de consument centraal te stellen. VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart: “Nu de politiek een gebaar maakt en gevoelig is gebleken voor onze argumenten geven we voordeel terug aan de bezoeker. We produceren in Nederland indrukwekkende voorstellingen van hoge kwaliteit. Die maken we op deze wijze voor het Nederlandse publiek goedkoper en dus breder bereikbaar voor alle lagen van de bevolking. We gaan voor meer publiek tegen lagere prijzen.” Jacques Wallage, co-voorzitter van de VSCD licht toe: “Podia en festivals kunnen door de btw-verlaging het publieksbereik vergroten zodat de podiumkunsten in Nederland voor een breed publiek toegankelijk worden. Het btw- voordeel is dus goed nieuws voor het publiek.”

Verschil van 13%
De btw op theaterkaartjes was sinds 1 juli 2011 19%. Als gevolg van het lenteakkoord zal de btw weer teruggaan naar het oude tarief van 6%, wat een positief verschil oplevert van 13%. Producenten en theaters waren in 2011 genoodzaakt de btw-verhoging door te berekenen aan de bezoeker, hoewel ook bij veel voorstellingen de btw nooit is doorberekend. Het is aan de individuele theaters en producenten om de nieuwe prijzen vast te stellen per voorstelling. Er zijn incidentele voorstellingen die niet in verkoopprijs zullen worden verlaagd, onder andere door internationale contractuele afspraken of omdat ze reeds onder de kostprijs zijn komen te liggen.

De VVTP bestaat uit zeventien grote theater- en muziekproductenten, die zo’n 60 procent van het podiumaanbod in Nederland verzorgen. Bij de VSCD, opgericht in 1946, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijke brancheorganisatie van theaters in Nederland. Bij de VSCD zijn ongeveer 150 schouwburgen, concertzalen, theaters en festivals aangesloten. Driessen heeft een overeenkomst met de VSCD, waardoor aangesloten leden kunnen profiteren van een extra voordelig payroll-tarief.  Kijk voor meer informatie op www.driessen.nl/cultuur of op de website van de VSCD.

Bron: persbericht VSCD

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.