Artikel
10 jan '11
10 januari '11
2 min

Bezuinigen door uitbesteden

Gemeenten die taken uitbesteden aan particuliere bedrijven of een overheids-NV kunnen aanzienlijk bezuinigen. Zo zegt gemeentesecretaris Henk Huiting van de gemeente Amersfoort. De gemeente Amersfoort heeft als 'voorbeeldgemeente' door middel van uitbesteden van diverse werkzaamheden haar ambtenarenapparaat gehalveerd tot 600 ambtenaren. Dit aantal is inmiddels, parallel aan de groei van de bevolking en overdracht van taken van het Rijk, opgelopen tot 830. Andere gemeenten komen steeds vaker in Amersfoort kijken hoe zij het begrip 'regisserende gemeente' aanpakken. Dit alles heeft te maken met de 6,5 miljard die het kabinet wil bezuinigen onder de noemer 'kleinere overheid'.

Regierol
Een regisserende gemeente wil niet alles zelf doen, maar neemt een regierol door scherp te kijken naar eigen taken en taken die beter uitbesteed kunnen worden. Volgens directeur Piet van Mourik van de Stichting De Regisserende Gemeente kan een gemeente die de regierol over de volle breedte toepast, tot 30% besparen. Gemeentesecretaris van Berkelland, mevrouw Dekker, houdt het percentage op 10-15%. “Dat is een ervaringscijfer dat je overal hoort.”

Outsourcing personeels- en salarisadministratie
Wij verzorgen bij Driessen al vele jaren de volledige personeels- en salarisadministratie van tientallen overheidsorganisaties die gebruik maken van outsourcing. Belangrijk uitgangspunt is dat onze dienstverlening in outsourcing zoveel mogelijk is toegesneden op de specifieke behoeften van gemeenten, variërend van het enkel ‘hosten’ (technisch beheren en onderhouden) van uw salarissysteem tot het uitvoeren van de volledige personeels- en salarisadministratie. Als u kiest voor uitbesteding van uw administratieve taken en/of hosting van de programmatuur, krijgt u meer tijd voor de kerntaken van uw organisatie. U behoudt de regie maar heeft geen omkijken meer naar de uitvoering.

Bron: Financieel Dagblad

Ad van Zutphen
Directeur Driessen