Artikel
20 jan '12
20 januari '12
2 min

Beginnende werknemers krijgen niet automatisch een vaste baan

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Kamp dat werkgevers ook langjarige tijdelijke contracten aan moeten kunnen bieden, zonder dat dit automatisch leidt tot een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Deze brief is geschreven in het kader van het wetsvoorstel voor flexibilisering van arbeidscontracten.

Huidige situatie en gewenste situatie
Nu is het zo dat een werknemer na drie tijdelijke contracten een contract voor onbepaalde tijd moet krijgen. Hetzelfde geldt wanneer de eerste twee contracten samen langer duren dan drie jaar. Kamp wil die laatste regel veranderen. Als werkgevers langlopende contracten aan mogen bieden, zou dit hen prikkelen om te investeren in scholing en training van tijdelijke medewerkers. Ook zullen de werknemers zelf sneller geneigd zijn om een opleiding te volgen, meent minister Kamp. Dit bevordert de duurzame inzetbaarheid van werknemers, die daardoor wendbaarder worden op de arbeidsmarkt en zo hun talent over de hele loopbaan optimaal kunnen ontplooien.

Betere positie voor werknemers
Kamp vindt bovendien dat de wijziging de positie van werknemers verbetert. Een kortdurend contract, gevolgd door een langdurig tijdelijk contract biedt de werknemer namelijk meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van een jaar. Bovendien zullen werkgevers meer investeren in werknemers die voor een langere tijd verbonden zijn aan de onderneming.

Geen automatisme meer
Werkgevers hoeven door de toekomstige wetswijziging minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers. Deze werknemers zullen er aan moeten wennen dat zij jaren op een tijdelijk contract werken en niet automatisch een vaste baan krijgen na verloop van tijd. Nu is een vaste baan voor onbepaalde tijd nog de norm. Tijdelijke contracten zijn nog gebonden aan strakke regels met doorgaans een maximale doorlooptijd van drie jaar. Als de wetswijziging wordt aangenomen is het straks ook mogelijk om na een kort tijdelijk contract een langer tijdelijk contract voor een aantal jaren aan te bieden.

Voor- en tegenstanders van de wetswijziging
Ondernemerskoepel VNO-NCW is geïnteresseerd in voorstellen om de flexibiliteit van de arbeidsmarkt te vergroten. De FNV reageert afwijzend en vindt deze wijziging ongewenst en onnodig. Volgens de FNV willen werknemers na verloop van tijd zekerheid.

Bron: De Volkskrant

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.