Artikel
20 aug '15
20 augustus '15
2 min

Arbeidsmarkt is belangrijker geworden voor studenten

Studenten kiezen meer voor studies met goede vooruitzichten voor de arbeidsmarkt. Dit meldt De Telegraaf op basis van de inschrijfgegevens van de Nederlandse universiteiten en hogescholen. In 2015 zijn vooral de technische studies populair.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) stelt dat de keuze voor studies met veel arbeidsmarktperspectief komt door de hervormingen van het sociale leenstelsel. Studenten die dit jaar gaan studeren, ontvangen geen studiefinanciering meer en letten daarom volgens de LSVB meer op hun toekomstige salaris. De Vereniging van Universiteiten weet niet wat de oorzaak is van de ontwikkeling.

Technische hbo-studies

De grootste stijging op hogescholen is zichtbaar bij de technische studies. Daar steeg het aantal aanmeldingen dit jaar met twaalf procent van 19.793 naar 22.307. De inschrijvingen bij rechtenstudies op hbo-niveau namen met 5,8 procent ook toe. De sector landbouw en natuurlijke omgeving liet een groei van 3,6 procent van het aantal aanmeldingen zien. In de sector gedrag en maatschappij was dit jaar sprake van 7,5 procent minder aanmeldingen. Ook de economische hbo-opleidingen kenden een daling van het aantal aanmeldingen met 2,1 procent.

Geneeskunde op de universiteit heeft te maken met een forse daling van het aantal aanmeldingen. De oorzaak daarvan is volgens de Vereniging van Universiteiten nog niet bekend.

Aanmeldingen

Het aantal studenten dat zich aanmeldde voor een hbo-bacheloropleiding ligt 0,5 procent onder dat van vorig jaar met 102.222 aanmeldingen. Op de universiteiten schreven zich 64.953 mensen in voor een opleiding. Dit is tweehonderd meer dan vorig jaar.

Werkloosheid

De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers neemt langzaam af. In 2013 zat 7,3 procent van de afgestudeerden zonder werk. Dit was 6,5 procent in 2014. Zo blijkt uit de HBO-Monitor 2014 van de Vereniging Hogescholen van april 2015. Van de afgestudeerden heeft 65 procent onmiddellijk een baan. Na drie maanden is 80 procent van hen aan het werk. Voor de afgestudeerden op technisch gebied is dat nog iets meer met 83 procent. Verder werken drie op de vier afgestudeerden in het eigen vakgebied. Bijna driekwart heeft een baan op minstens hbo-niveau.

Volgens de HBO-Monitor 2014 is de werkloosheid het hoogst onder studenten uit de sociaal-agogische, economische en agrarische sectoren. Afgestudeerden van de sector gezondheidszorg zijn het minst werkloos. De werkloosheid in de pedagogische sector daalde in 2014 vergeleken met 2013 het sterkst naar 6,4 procent.

Bronnen: NRC Carrière, De Telegraaf

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.