In diverse media is deze week het pleidooi van hoogleraar Ron Niessen van de Universiteit van Amsterdam aangehaald. Dhr. Niessen hekelt de negatieve houding ten opzichte van de ambtenaren “Jij wordt betaald van mijn belastingcenten, dus je moet doen wat ik zeg!”
Trots terugkrijgen
Nederlandse ambtenaren moeten hun trots terugkrijgen is de strekking van zijn verhaal. Volgens Niessen, deskundige op het gebied van arbeidsrechts en bestuurlijke integriteit, wordt de ambtelijke status gedemoniseerd. „Het imago van ambtenaren is al tientallen jaren slecht”, stelt de onderzoeker. „Dat krijg je met geen spons en zeemlap meer goed.” Terwijl een eeuw geleden de ambtenaar nog een trots onderdeel uitmaakte van de overheid, aldus Niessen.
Volgens Niessen is ‘goed werkgeverschap’ en ‘goed, deugdelijk leiderschap’ nodig om ambtenaren hun trots terug te geven. Een belangrijke rol ziet hij hierbij weggelegd voor de minister van Binnenlandse Zaken die ‘overal rond moet toeteren’ trots te zijn op ambtenaren. ‘Guusje ter Horst deed het wel, maar te weinig. Ik heb het Bram Peper, Johan Remkes, Hans Dijkstal en Klaas de Vries nooit horen doen.’
Rechtspositie onder druk
Een ander probleem is dat de rechtspositie van de ambtenaren meer onder druk staat dan ooit. „Ze kunnen straks wegens politieke willekeur, religie of dubbele nationaliteit worden ontslagen”, voorspelt Niessen. Hij vindt dat tornen aan de ontslagbescherming van ambtenaren een heilloze weg is. „Ambtenaren mogen niet de dupe worden van de willekeur van een bestuurder. Eduard Bomhoff zette als LPF-minister van Volksgezondheid zijn directeur-generaal aan de kant omdat hij niet met hem wilde samenwerken.”
Driessen volgt de berichtgeving over de houding ten opzichte van het ambtelijk apparaat op de voet. Vanuit HRM perspectief is het belangrijk om ook in deze tijden, mensen in overheidsdienst gemotiveerd en betrokken te houden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor HRM-ers en leidinggevenden binnen overheidsorganisaties. De middelen om dit te bereiken zijn zeer divers, van coachingsgesprekken tot het opzetten van een duidelijk waarderingsbeleid. Driessen heeft over dit onderwerp een kennisdocument geschreven onder de naam ‘Whitepaper modern werkgeverschap’. Deze is gratis beschikbaar en kunt u downloaden. Bekijk de whitepaper modern werkgeverschap. Op deze pagina heeft u meteen ook toegang tot alle andere whitepapers die Driessen gepubliceerd heeft.
Meer informatie
Heeft u na het lezen van de whitepaper vragen, neem dan contact op met dhr. Nico op de Laak via 0492 – 50 66 66 of per e-mail via nico.opdelaak@driessen.nl
Bron: Binnenlands Bestuur