Artikel
8 sep '11
8 september '11
2 min

Ambtenaren missen aanbestedingskennis

Jaarlijks worden vele miljoenen euro’s verspild door onvoldoende kennis van ambtenaren op het gebied van aanbesteden. Dit concluderen brancheorganisaties Uneto-VNI en Bouwend Nederland op basis van een onafhankelijk onderzoek. Overheden zouden gezien de huidige bezuinigen vaker de  onderhandse aanbestedingsprocedure moeten hanteren.

Voornamelijk openbare aanbestedingen
Gemeenten maken voor aanbestedingen in de bouw veelal gebruik van een openbare procedure. Zij bieden hiermee alle geïnteresseerde partijen uit de markt de mogelijkheid om in te schrijven op de aanbesteding. Niet alleen veel werk voor de inschrijvende partijen, maar voornamelijk voor de aanbestedende dienst die alle ingediende offertes aan een grondige beoordeling dient te onderwerpen. Dit leidt tot hoge administratieve lasten en verwervingskosten. De niet-openbare of onderhandse aanbestedingsprocedure wordt aanzienlijk minder toegepast.

Alternatieven
Bij een niet-openbare aanbestedingsprocedure kan iedere geïnteresseerde partij zich inschrijven. Na het indienen van een selectiedocument selecteert de opdrachtgever maximaal vijf potentiële leveranciers die een offerte in mogen dienen. De onderhandse aanbestedingsprocedure levert nog minder inschrijvingen op, aangezien de aanbestedende dienst zelf de potentiële leveranciers selecteert  en hen vraagt een offerte uit te brengen.

Besparingen
Overheidsinstellingen mogen bij opdrachten onder de drempelwaarde zelf bepalen op welke wijze ze de aanbesteding in de markt zetten, als openbare, niet-openbare of onderhandse procedure. Gemeenten maken hierin vaak de keuze voor een openbare aanbesteding, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Door inkopers in gemeenteland beter op de hoogte te stellen van de verschillende procedures en mogelijkheden kan veel geld bespaard worden. Daarnaast dient het interne inkoopbeleid zodanig aangepast te worden dat alleen een openbare procedure gehanteerd wordt als het echt niet anders kan. Wanneer 70% van de aanbestedingen onder de drempelwaarden voortaan onderhands aanbesteed zou worden, scheelt dat per jaar ruim 65 miljoen euro.

Hulp bij aanbesteden
Driessen heeft ruime ervaringen op het gebied van aanbestedingen en beschikt over een eigen team van aanbestedingsadviseurs, dat enorm veel kennis heeft van de aanbestedingspraktijk, de vigerende wet- en regelgeving, de vormgeving van bestekken, selectie- en gunningcriteria en uiteraard van veel voorkomende onjuistheden in aanbestedingsprocedures. Wilt u meer informatie over de tips en trucs bij aanbestedingen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met de adviseurs aanbestedingen van Driessen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.