Artikel
29 okt '10
29 oktober '10
2 min

Ambtenaren kiezen voor werkgelegenheid boven salaris

Een salarisverhoging van twee procent of behoud van werkgelegenheid in de publieke sector. Wanneer ambtenaren voor deze keus worden gesteld, kiest het grootste deel van hen voor behoud van werkgelegenheid ten koste van het eigen inkomen. Dit blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 2654 ambtenaren.

Bezuinigen
In november starten de onderhandelingen over de nieuwe cao voor rijksambtenaren. En medio 2011 staan de onderhandelingen over de cao’s voor provincieambtenaren en die van gemeenteambtenaren al weer voor de deur. Het nieuwe kabinet wil fors bezuinigen, zowel op het aantal ambtenaren als op de lonen.

Salaris
Binnenlands Bestuur onderzocht hoe ambtenaren tegenover deze bezuinigingen staan, hoe groot de actiebereidheid is en welke keuze de respondenten – voor driekwart gemeenteambtenaren – zouden maken wanneer ze zouden moeten kiezen tussen een salarisverhoging of behoud van werkgelegenheid in de publieke sector. Nog geen kwart van de ambtenaren kiest voor de loonsverhoging ten koste van werkgelegenheid, terwijl vier op de tien aangeeft een groter belang te hechten aan behoud van werkgelegenheid. Een op de drie ambtenaren weigert tussen deze twee zaken te kiezen.

Onacceptabel
Het plan van het nieuwe kabinet om de ambtenarensalarissen te bevriezen, stuit echter op een breed gedragen tegenstand. Van de ambtenaren die de enquête invulden meent 71 procent dat deze nuloptie onacceptabel is. Een sterke vermindering van het aantal ambtenaren wordt door 45 procent van de ambtenaren onacceptabel gevonden. Een derde kan zich er in vinden, terwijl 23 procent twijfelt of dit verstandig is.

Stakingen
De stakingsbereidheid onder ambtenaren is groot, zo blijkt uit de enquête, met name voor behoud van werkgelegenheid. Vier op de tien ambtenaren wil daartegen in actie komen en nog eens een kwart twijfelt. Voor het behoud van het eigen salaris is slechts drie op de tien ambtenaren zondermeer geneigd actie te voeren, terwijl 27 procent daarover nadenkt. Van de ambtenaren die zeggen in actie te willen komen is maar liefst 96 procent bereid over te gaan tot stakingen en werkonderbrekingen. Iets minder dan de helft van hen (48 procent) geeft aan de straat op te willen gaan om te demonstreren.

Bron: Binnenlands bestuur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.