Artikel
18 apr '11
18 april '11
2 min

Ambtenaren hebben leren schrijven

Ruim 3,5 jaar zijn de ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken betrokken geweest bij het project ‘begrijpelijke formulieren’. Door middel van workshops, cursussen en vele oefeningen zijn formulieren van de overheid bijgeschaafd en aan de burgers beschikbaar gesteld in begrijpelijke taal. Daarnaast zijn er door deze tekstuele aanpassingen afgelopen jaar alleen al miljoenen bespaard.

Formulieren
In 2008 is de Taalunie, een samenwerkingsverband tussen Nederland, België en Suriname op het gebied van bevordering, toepassing en behoud de Nederlandse taal, gestart met een onderzoek naar het taalgebruik van de overheid. De overheid communiceert in meer dan de helft van alle gevallen door middel van formulieren met de burgers. Ambtenaren gaven in dit onderzoek aan hoe zij dachten over het taalgebruik van hun collega’s en op welke wijze burgers de overheidscommunicatie beoordeelden. Formulieren vanuit de overheid bevatten vaak onduidelijk taalgebruik, moeilijke zinnen en waren onbegrijpelijk voor de gemiddelde inwoner van Nederland. Overheden gingen er namelijk vanuit dat mensen de tijd namen om een formulier uitgebreid door te lezen. Het taalgebruik van de overheid werd in dit onderzoek met een dikke onvoldoende gewaardeerd.

Toegenomen waardering
De resultaten van dit project werden afgelopen woensdag bekend gemaakt op het symposium van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De algehele waardering voor overheidsteksten steeg naar een 8,4. Naast deze beduidend toegenomen waardering voor de huidige overheidscommunicatie, heeft het project ook een aanzienlijke kostenbesparing opgeleverd. De overheid hoeft veel minder vragen  te beantwoorden en fouten te herstellen die gemoeid gingen met het invullen van de vroegere formulieren. Met de bekendmaking van deze resultaten heeft het project geen prioriteit meer voor de overheid en wordt het door de Taalunie verder overgenomen.

Bronnen:
www.volkskrant.nl
www.inoverheid.nl

Ambtenaren hebben leren schrijven

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.