Artikel
23 mei '11
23 mei '11
2 min

Ambtelijk apparaat krijgt rake klappen tijdens bezuinigingen

Bij de 36 grootste steden in Nederland snijden de gemeenten gemiddeld 5 procent in hun uitgaven. Het grootste deel van de bezuinigingen (35%) wordt gevonden in het ambtelijk apparaat. Dit is een van de conclusies die Nicis Institute trekt uit een analyse van de begrotingen van de grote steden die vandaag is gepresenteerd.

Onderzoeksresulaten bezuinigingen
De kostenreductie via het ambtelijk apparaat wordt gerealiseerd door slimmer in te kopen, minder extern personeel in te huren, krimp van formatieplaatsen, taken te concentreren en door af te zien van feesten en partijen.

De tweede grote bezuinigingspost (19%) betreft bezuinigingen op het terrein van arbeidsmarktbeleid, maatschappelijke opvang en zorg. Dit zijn nog maar de eerste stappen in de bezuinigingen die op dit beleidsterrein doorgevoerd moeten gaan worden.

De derde bezuinigingspost (8%) betreft maatregelen op het bestuurlijke vlak, bijvoorbeeld door vermindering van het aantal wethouders, het versoberen van onderzoek, beperken van dienstauto’s en het versoberen van dienstverlening aan de burger.

Meer doen met minder mensen
Naast de (externe) drang om kosten te reduceren, blijven gemeenten ook actief bezig om hun werkprocessen efficiënter te maken. De output per medewerker moet omhoog. Dit hangt vaak samen met een breder werkveld waarin de medewerker moet gaan opereren. Een breder werkveld zorgt er ook voor dat men zich niet tot in detail kan specialiseren op één onderwerp.

De Multi-taskende-medewerker van de toekomst moet geholpen worden bij het verzamelen, opdoen en toegang hebben tot kennis over verschillende onderwerpen. Op HRM-gebied heeft Driessen daarvoor al vele jaren het HRM-kennissysteem RAP gemeente beschikbaar. Eén systeem wat een volledig overzicht geeft van alle arbeidsvoorwaarden en alles wat daar mee samenhangt. Het systeem is opgebouwd met het doel om de dagelijkse praktijk voor een HRM bij een gemeente makkelijker te maken. Het wordt online volledig up-to-date gehouden en overal waar men internet heeft, kan het geraadpleegd worden. Wilt u meer weten over RAP Gemeente? Kijk dan eens op RAP gemeente van Driessen HRM_Payroll

Bron onderzoek: Nicis

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.