Artikel
3 sep '13
3 september '13
2 min

Ambassadeurs voor de gemeentelijke samenwerking ingezet

Door de VNG en het ministerie zijn ambassadeurs ingezet die de gemeenten gaan ondersteunen bij het opzetten en verder vormgeven van de samenwerkingsverbanden op het gebied van Jeugdzorg en AWBZ-taken binnen gemeenten. Liesbeth Spies, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Marjanne Sint, gewezen gemeentesecretaris en Ronald Bandell, ex-burgemeester, vormen het team van ambassadeurs. De ambassadeurs zullen de regio’s bezoeken waar ze kunnen helpen bij vragen over de inrichting en randvoorwaarden voor deze samenwerking.

Samenwerkingsverbanden
In 2014 moeten samenwerkingsverbanden op het gebied van Jeugdzorg en AWBZ-taken inhoudelijk handen en voeten krijgen en moeten er allerlei besluiten genomen worden. Alle gemeenten zijn druk bezig met de voorbereidingen om deze transities te kunnen realiseren. Uit een inventarisatie van de VNG blijkt dat bijna alle gemeenten inmiddels al onderdeel zijn van een samenwerkingsverband, gericht op de decentralisatie van Jeugdzorg en AWBZ-taken. De samenwerkingsverbanden voor de decentralisatie van de arbeidsmarkt bestaan al, dat zijn de arbeidsmarktregio’s.

Weinig tijd en nog veel te doen
Er is haast geboden, want per 1 januari 2015 zijn de decentralisaties een feit. Het gaat niet alleen om het nemen van besluiten, maar ze hebben ook te maken met Europese aanbestedingen waar termijnen voor staan. Er is niet veel tijd en er is veel werk aan de winkel. De drie ambassadeurs bieden zich aan als sparringpartner, aanjager en luisterend oor bij het invullen en uitvoeren van de samenwerking. Ook houden ze in de gaten of alle gemeenten het proces goed doorlopen en gelijk oplopen met de anderen. Ze hebben geen controlerende functie vanuit het ministerie en komen alleen als het gewenst is en ze uitgenodigd worden om langs te komen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.