De airco’s op kantoren staan ingesteld op het warmtetransport van een gemiddelde man. Dit is echter te koud voor de gemiddelde vrouw. Daarbij bespaart het instellen van airco’s op een wat hogere temperatuur veel energie. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
De onderzoeksresultaten staan in een artikel over het energieverbruik van gebouwen en de ‘thermische behoefte’ van vrouwen in Nature Climate Change. Het artikel is geschreven door dr. Boris Kingma en prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht.
Volgens Kingma worden de temperaturen op kantoor ingesteld op de gemiddelde man. Uit eerder onderzoek bleek echter al dat vrouwen zich prettiger voelen bij hogere temperaturen. Vrouwen hebben een voorkeur voor een binnentemperatuur die drie graden hoger is dan wat mannen lekker vinden. De warmteproductie van vrouwen is namelijk gemiddeld 20-35 procent lager dan die van mannen. Hierdoor is het voor vrouwen vaak te koud op kantoor.
De onderzoekers deden een experiment in Maastricht waaraan zestien jonge vrouwen deelnamen die licht kantoorwerk deden. Zij droegen daarbij een T-shirt met korte mouwen, een joggingbroek en sokken en schoenen. De uitkomst was dat zij zich het prettigst voelden bij een binnentemperatuur van 23,2 tot 26,1°C. Dat is voor mannen al snel te warm.
Bij het ontwerp van een gebouw kan volgens Kingma het beste worden uitgegaan van de reële biologische waarden van het energiegebruik van mensen. Dat gebeurt nu niet. Architecten gaan uit van tabellen voor de verwarmings- en aircocapaciteit. De basisgegevens daarvoor komen echter uit de jaren zestig. “Die oude Amerikaanse normen worden nu wereldwijd gebruikt. Maar er werken nu veel meer vrouwen en bovendien zijn de mensen veranderd: er zijn veel meer mensen met overgewicht die hun warmte minder goed kwijtraken”, aldus Kingma.
Kingma benadrukt dat er met een iets hogere temperatuur op kantoor veel winst te behalen is.
“Zo verlaag je het energieverbruik enorm. Bovendien is het voor vrouwen dan een prettigere werkomgeving.” De onderzoeker wijst ook op de vele technische oplossingen die er inmiddels zijn voor temperatuurbeheersing. “Denk daarbij aan het koelen en verwarmen van de stoel of het leggen van een onzichtbaar scherm van koele of warme lucht rond werkplekken. Dit betekent dat de airco minder hoeft te koelen in de zomer en de kachel in de winter een standje naar beneden kan.”
Bronnen: NRC Q, NU.nl, De Telegraaf