Artikel
16 nov '16
16 november '16
2 min

Afstemming werk op mantelzorg en kinderopvang moet beter

Het geven van mantelzorg of zorg voor de kinderen levert nog te vaak problemen op voor werkenden. Dit zorgt regelmatig voor stress en gezondheidsklachten. Regelingen en beleid moeten daarom worden aangepast. Zo blijkt uit onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Volgens het SER-onderzoek sluiten school- en opvangtijden voor kinderen nog altijd onvoldoende aan op werktijden. Hieraan is de afgelopen jaren te weinig aandacht geschonken.

Vergrijzing

Het percentage werkende mantelzorgers steeg tussen 2004 en 2014 van 13 naar 19 procent. Zij ondervinden ook problemen. De SER vreest dat die in de toekomst alleen maar erger worden. Ouderen blijven door bezuinigingen steeds langer thuis wonen en moeten voor zorg steeds meer een beroep doen op hun eigen netwerk. Door de vergrijzing gaat het ook om steeds meer ouderen.

Passend

Niet voor alle werkenden bestaan er echter passende regelingen voor mantelzorg en kinderopvang. De SER stelt dat niet iedereen even veel ruimte heeft om thuiswerken goed te regelen. Ook weten werknemers te weinig over de verschillende verlofregelingen.

Diversiteit

Volgens de SER zijn bestaande regelingen te sterk gebaseerd op een standaardwerknemer. Ook zijn ze te weinig ingesteld op de diversiteit in de samenleving en de behoeften die horen bij de verschillende levensfasen. Het is daarom nodig dat het beleid meer rekening houdt met de diversiteit en meer uitgaat van iemands levensloop.

Oplossingen

De SER adviseert direct toepasbare oplossingen, zoals een slimmere organisatie van tijden, een betere voorlichting over verlofregelingen en sluitende dagarrangementen voor schoolgaande kinderen. Verder beveelt het adviesorgaan het optimaliseren van verlof na geboorten aan en het verbeteren van de combinatie van betaalde arbeid en mantelzorg.

Bronnen: NU.nl, SER

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.