De geplande afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding zal pas na de verkiezingen in september door de Tweede Kamer behandeld worden. Het ministerie van Financiën heeft meer tijd nodig de maatregel in wetgeving om te zetten en tilt de behandeling ervan in de Tweede Kamer daarom over de verkiezingen heen.
VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie bepaalden in het Lenteakkoord dat reiskosten voor woon-werkverkeer vanaf volgend jaar niet meer onbelast vergoed mogen worden. Tegen deze maatregel bestaat veel weerstand. Ook bij de achterban van de vijf partijen rijst steeds meer twijfel over het doorvoeren van de maatregel, die vanaf 1 januari 2013 van kracht zou moeten zijn.
Geen politieke redenen voor uitstel
Premier Rutte benadrukt dat het uitstellen van het plan geen politieke redenen heeft. De onderwerpen zijn ingewikkeld en daarom is er nog tijd nodig om de plannen uit te werken. “Het is techniek en geen politiek” aldus de premier. Hij wees erop dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met het kabinet de afspraken gemaakt hebben in het begrotingsakkoord voor volgend jaar. Als partijen iets anders willen, moeten ze volgens Rutte met alternatieven komen die evenveel opleveren.
Tijd
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën legde uit dat het tijd kost om het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding zorgvuldig uit te werken. “Als ik het nu hals over kop zou doen, kan men mij verwijten dat ik niet zorgvuldig zou zijn.” Hij bood aan de Kamer nog voor het zomerreces een brief te sturen met meer informatie over de plannen omtrent de reiskostenvergoeding. De definitieve uitwerking volgt dan in het Belastingplan 2013, dat met Prinsjesdag wordt gepresenteerd.
Bron: Mijn Rendement, Telegraaf