Artikel
15 nov '11
15 november '11
2 min

Afschaffen waterschappen volgens minister niet aan de orde

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) ziet niets in het plan van de Tweede Kamer om de taken van de waterschappen onder te brengen bij de provincies. Dat maakte hij maandag duidelijk tijdens een debat over zijn begroting. Hij wil juist dat de waterschappen nauwer gaan samenwerken met gemeenten.

Kostenbesparing niet realistisch

Donner trok de conclusies van het IPO in twijfel. ‘Er liggen ook andere onderzoeken die op totaal andere bedragen komen’, stelde hij. Het opheffen van de waterschappen lost daarnaast niets op, omdat het werk dan moet worden gedaan door de provincies. Daarmee zijn ongeveer dezelfde bedragen gemoeid.

Grote bezuinigingsopgave

Het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies gaat bovendien ten koste van de ‘veel grotere bezuinigingsopgave’ van 750 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op de waterhuishouding. Daarover zijn al afspraken gemaakt die in het geding komen als het plan van D66 wordt uitgevoerd, waarschuwde de bewindsman. Het kabinet wil juist dat de waterschappen nauwer gaan samenwerken met gemeenten. Dat levert grote besparingen op, zei Donner.

Onderzoek

Geconfronteerd met een Kamermeerderheid zegde de bewindsman niettemin toe te zullen onderzoeken wat het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies precies kan opleveren, wanneer de Kamer een motie van die strekking aanneemt.

Bron: inoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.