Artikel
12 aug '10
12 augustus '10
1 min

Afschaffen waterschappen levert geen extra geld op

Het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies leidt niet tot een besparing van honderden miljoenen euro's per jaar, zoals de belangenvereniging van provincies IPO beweert. Dat heeft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) becijferd.

Het IPO stelde in april dat per jaar 300 tot 400 miljoen euro kan worden bespaard door de waterschappen voortaan te laten besturen door de provincies. Volgens het aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden COELO overdrijven de provincies schromelijk. Een bedrag van ongeveer 80 miljoen euro is realistischer en zelfs die besparing kan pas worden bereikt op de middellange termijn, zeggen de onderzoekers. Het COELO verrichtte het onderzoek in opdracht van de overkoepelende Unie van Waterschappen.

Het IPO meent nog eens ruim 550 miljoen euro te kunnen besparen door de waterbeheer en de waterzuivering efficiƫnter te organiseren. Zo zouden gemeenten de waterzuivering van de waterschappen moeten overnemen. Volgens de onderzoekers is ook die besparing uit de lucht gegrepen. De bezuiniging lijkt volgens het COELO ten onrechte te zijn gebaseerd op een eerder verschenen advies van een commissie. Dat advies ging niet uit van het overnemen van de waterzuiveringstaak door gemeenten.

Bron: Inoverheid/ANP

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.