Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in Kamervragen laten weten niet enthousiast te zijn over het plan van Stichting ZZP Nederland om de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) af te schaffen. Volgens ZZP Nederland voldoet de VAR verklaring niet meer aan het doel waarvoor het bedacht is.
VAR voldoet niet
De huidige VAR voldoet volgens ZZP Nederland al jaren niet meer aan het doel waarvoor het ooit is bedacht: namelijk om schijnconstructies van zelfstandigen te beteugelen. “Met het gemak waarmee met de VAR gefraudeerd en gemanipuleerd kan worden bezorgt de goedwillende 700.000 zelfstandigen een slechte naam. Werkgevers gebruiken de VAR als een draaideurconstructie en koppelbazen vieren hoogtij door buitenlandse schijnzelfstandigen uit te buiten.” aldus de website van ZZP Nederland.
Bewuste keuze
In het plan van Stichting ZZP Nederland, dat twee jaar geleden is ingediend en besproken is met diverse ministeries, kan iedereen die echt zelfstandig wil zijn zich inschrijven middels een uitgebreide inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De toekomstige zelfstandige wordt dan bewust gemaakt van de risico’s die men loopt en het verlies van rechten op sociale voorzieningen zoals WW, ziektewet etc. Een VAR zou dan overbodig zijn.
Webmodule
Het ministerie heeft het plan destijds aan de kant geschoven. In september maakte Staatssecretaris Weekers van Financiën bekend het VAR-systeem te willen vervangen door een webmodule. Volgens ZZP Nederland is het systeem net zo fraudegevoelig als de huidige regeling.
VAR ROW
De belangenvereniging wil niet langer wachten tot de overheid de problemen die er in hun ogen bestaan rond de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) oplost. Met name veel startende zzp’ers zouden door de huidige werkwijze gedupeerd worden. Zij ontvangen van de Belastingdienst een VAR ROW waarmee de zzp’er niet als zelfstandige wordt aangemerkt. Daardoor durven opdrachtgevers niet met hen in zee te gaan, omdat de Belastingdienst achteraf een aanslag kan opleggen. Daarom komt de belangenvereniging met een vrijwaringsverklaring, waarmee de opdrachtgever volgens ZZP Nederland geen risico loopt op betaling van loonbelasting en sociale premies.
Vrijwaringsverklaring
De vrijwaringsverklaring van ZZP-Nederland is een vrijwaring van de ZZP’er naar de opdrachtgever. Het is in de praktijk nog de vraag hoeveel waarde de belastingdienst aan die verklaring zal hechten, omdat zij zelf geen partij zijn in de vrijwaring. De aanslag kan dan alsnog bij de opdrachtgever terecht komen. Het is dan een verplichting voor de opdrachtgever om te betalen aan de belastingdienst. Vervolgens kan de opdrachtgever op eigen initiatief de schade (via de vrijwaring) proberen te verhalen op de ZZP’er.
ZZP-contractmanagement
Bij de inzet van ZZP-ers wilt u profiteren van de kennis en kunde van deze personen en niet veel tijd kwijt zijn met de administratieve randvoorwaarden. Wanneer u kiest voor ZZP-contractmanagement via Driessen, nemen wij zorgen en risico’s rondom de inzet van ZZP-ers uit handen. Zo controleren wij de VAR en stellen een sluitend en geldig contract met de ZZP-er op. Daarbij vrijwaren wij u voor eventuele boetes en naheffingen vanuit de fiscus. Lees meer over ZZP-contractmanagement via Driessen.