Tijdens de Libanonlezing in het stadhuis van Rotterdam heeft minister Ronald Plasterk van OCW gezegd dat hij zijn best zal doen om ondanks de bezuinigingen het Actieplan LeerKracht overeind te houden.
Plasterk ging onder meer in op de bezuinigingen die het kabinet moet doorvoeren vanwege de economische crisis. Die bezuinigingen zullen volgens hem geen negatieve invloed mogen hebben op de uitvoering van het Actieplan LeerKracht, dat bedoeld is om de personeelstekorten te bestrijden en leraren een beter carrièreperspectief te bieden.
Structureel probleem
De minister wees erop dat het probleem van de lerarentekorten in de huidige crisis weliswaar minder groot lijkt, maar dat het onverminderd terugkeert zodra het economisch weer beter gaat. ‘Leraren die meer willen verdienen, lopen nu niet weg naar ICT-bedrijfjes, want die nemen niemand meer aan. Maar over twee jaar is de crisis weer voorbij… Het lerarentekort is geen conjunctureel maar een structureel probleem’, aldus Plasterk.
De minister ging in zijn lezing ook in op de bestuurlijke schaalvergroting en de fusietoets, waarmee hij wil voorkomen dat er in zijn ogen te grote onderwijsorganisaties ontstaan. Hij ontkrachtte verder de kritiek dat hij als PvdA’er het idee van de Middenschool nieuw leven in zou willen blazen. Tevens beloofde hij zijn toehoorders dat zij geen stelselwijzigingen hoeven te vrezen.
Stapelen
Plasterk pleitte ervoor om het zogenoemde stapelen makkelijker te maken. Leerlingen die bijvoorbeeld op het vmbo beginnen, moeten van hem de kans krijgen om door te groeien naar bijvoorbeeld havo en/of vwo. Daarbij verwees hij naar zijn collega Ab Klink van Volksgezondheid, die ooit is begonnen op de mulo en daarna is doorgestroomd naar hogere opleidingen.