Artikel
2 feb '12
2 februari '12
2 min

ABP verlaagt pensioenuitkeringen

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zal per april 2013 de pensioenen met een half procent verlagen. Bovendien gaat per april 2012 de tijdelijke opslag op de premie omhoog van 1 naar 3 procent. De plannen moeten nog door toezichthouder De Nederlandsche Bank worden goedgekeurd.

Besluit

Eerder deze maand werd al bekend dat het ABP maatregelen moest nemen om de financiële situatie op orde te krijgen. Gisteren heeft het bestuur, na overleg met de deelnemersraad, de knoop definitief doorgehakt. Een ‘aanzienlijke minderheid’ van de deelnemersraad was in een advies tegen het besluit, aldus ABP. De werkgeversraad en de deelnemersraad van het fonds adviseerden positief, ook al vonden ze het besluit pijnlijk. Begin 2013 maakt ABP opnieuw de balans op, om te bekijken of de verlaging dan nog moet worden doorgezet.

Gevolgen voor portemonnee

“Al is de verlaging met een half procent beperkt, gepensioneerden merken het direct in hun portemonnee”, zegt voorzitter Henk Brouwer. “Een gemiddelde gepensioneerde, die naast AOW 10.000 per jaar aan ouderdomspensioen ontvangt, krijgt zo’n 3,50 euro minder per maand. Maar ook werkende deelnemers en werkgevers ondervinden een direct effect, want zij gaan meer premie betalen”. De premie bij het fonds gaat met een extra twee procent omhoog. De werknemers zijn daardoor ongeveer 5 euro netto extra kwijt per maand. Ook de rijksoverheid kost het verhogen van de premie geld, in totaal zo’n 300 miljoen euro. Werkgevers kost het verhogen van de premie ongeveer 1 miljard euro.

Bron: NOS / RTL Nieuws

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.