Artikel
6 jul '10
6 juli '10
2 min

ABP verhoogt tijdelijk premie door historisch lage rente

Pensioenfonds ABP voert opnieuw een tijdelijke herstelopslag op de premie voor ouderdom- en nabestaandenpensioen in. Per 1 augustus 2010 gaat de premie met 1%-punt omhoog. Dat heeft het bestuur van ABP vandaag besloten.

De tijdelijke herstelopslag op de premie vloeit voort uit het herstelplan van ABP en werd ook al geheven tussen 1 juli en 31 december 2009. Per 1 januari 2010 werd deze herstelopslag afgeschaft, omdat het pensioenfonds toen duidelijk voorliep op het herstelpad. ABP ligt nu echter als gevolg van de lage rente niet langer vóór, maar op schema met het ingediende herstelplan. Het ABP bestuur acht daarom aanvullende maatregelen nodig en vindt het belangrijk dat alle betrokkenen, werkgevers, deelnemers en gepensioneerden een bijdrage leveren aan het herstel.

De dekkingsgraad laat in de eerste maanden van dit jaar niet de progressie zien die de dekkingsgraad in 2009 doormaakte. Terwijl het vermogen onverminderd hoog is, schommelde de dekkingsgraad de eerste maanden van 2010 tussen de 100 en 105%, om in de maand mei te dalen naar 96%. Die ontwikkeling is voor het overgrote deel (ruim 80%) te wijten aan de historisch lage rente.  Deze ontwikkeling heeft geresulteerd in een besluit de premie tijdelijk te verhogen met 1%-punt. 70% van deze premie wordt betaald door de werkgever, 30% is voor rekening van de werknemer. De ABP-deelnemers betalen zo gemiddeld circa 8 euro per maand meer.

VUT-fonds verlaagt FPU-premie
Het Bestuur van het VUT-fonds heeft beslist dat de FPU-premie met ingang van 1 augustus 2010 met 0,3%-punt wordt verlaagd. Door deze verlaging wordt de overgangspremie, waarvan de FPU-premie een onderdeel vormt, per 1 augustus 2010 verlaagd naar 3,7% van het inkomen. De werkgever betaalt hiervan 1,45%, de werknemers 2,25%.

Jeroen Driessen
Chief Executive Officer (CEO) Driessen Groep

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.