Artikel
19 jan '12
19 januari '12
2 min

ABP-pensioen mogelijk gekort; beslissing uitgesteld

Ambtenarenpensioenfonds ABP houdt er serieus rekening mee dat de pensioenen volgend jaar met ongeveer een half procent moeten worden verlaagd. Een definitief besluit daarover wordt op 1 februari genomen. Eigenlijk zou het ABP op 19 januari bekend maken of het al dan niet noodgedwongen zou moeten afstempelen, maar de beslissing wordt met twee weken uitgesteld.

Te lage dekkingsgraad
In het derde kwartaal is de dekkingsgraad van het ABP gestegen van 90% naar 94%, terwijl 105% de norm is. Ook met de tijdelijke verhoging van de rekenrente door De Nederlandse Bank (DNB) komt het ABP tekort om eind 2013 aan de minimale dekkingsgraad te voldoen. De nieuwe voorzitter Henk Brouwer lijkt er daarom niet aan te kunnen ontkomen de pensioenen van het ABP af te stempelen: ”Het verlagen van de pensioenen met ongeveer een half procent in 2013 is een reĆ«le optie geworden. We moeten er serieus rekening mee houden. Een besluit tot verlaging van de pensioenaanspraken en pensioenrechten, hoe beperkt ook, is een maatregel die we nemen als het echt niet anders kan.”

Definitief besluit
Het precieze percentage waarmee het ABP de pensioenen mogelijk verlaagt, wordt bekendgemaakt op 1 februari, na overleg met de deelnemersraad en de werkgeversraad. Het besluit moet vervolgens worden getoetst door de DNB. Of het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, hangt af van de dekkingsgraad eind dit jaar.

Bron: ABP

 

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.