Artikel
12 jan '12
12 januari '12
2 min

ABP kort pensioen hooguit beperkt

De Nederlandse Bank (DNB) heeft de noodklok geluid betreft de pensioenfondsen. Een kwart van de 450 Nederlandse pensioenfondsen moet mogelijk de pensioenen verlagen in 2013. De kortingen treffen naar verwachting 8 miljoen deelnemers; dat is 40 procent van alle Nederlanders met opgebouwde pensioenrechten. Dit aantal is inclusief een dubbeltelling voor degenen die bij meerdere pensioenfondsen een pensioen hebben opgebouwd. Het is nog even afwachten of afstempelen bij het ABP noodzakelijk is.

De DNB heeft als toezichthouder van de pensioenfondsen berekend dat een kwart van de fondsen zo ver achterligt op de herstelplannen dat extra maatregelen noodzakelijk zijn. Uiterlijk 31 december 2013 moeten alle fondsen een dekkingsgraad van 105 procent bereiken.

Dekkingsgraad

Of ook het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, moet afstempelen, is nog onduidelijk. De dekkingsgraad van het ambtenarenfonds is wellicht net hoog genoeg en geldt daarom als twijfelgeval. Hierin helpt het dat de DNB toestaat dat fondsen hun dekkingsgraad mogen berekenen aan de hand van de stand van de lage rente over het de afgelopen kwartaal, in plaats van over de laatste maand. ABP vindt het een ’verstandig’ besluit van DNB om de rente over de laatste drie maanden van 2011 te middelen. ‘We hebben al eerder en vaker gepleit voor aanpassing van de systematiek om van de dagkoersen af te komen.’ Want die leiden tot heftige schommelingen in de dekkingsgraad. ‘En dat zorgt voor onrust.’

Volgens DNB moeten de probleemfondsen de pensioenen met gemiddeld 2,5 procent verlagen. De toezichthouder heeft besloten de korting te maximeren op 7 procent. DNB doet dat om duidelijkheid te scheppen en werknemers in de gelegenheid te stellen aanvullende pensioenverzekeringen te nemen om het gat te dichten.

Belangrijke dag

Volgens het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat het ‘erom spannen’ of ze de pensioenuitkering moet verlagen. ‘Mochten er maatregelen genomen moeten worden, dan zullen die in elk geval beperkt zijn’, aldus het ABP. 19 januari is een belangrijke dag voor alle ambtenaren en ABP-pensioenhouders. Dan maakt het ambtenarenfonds namelijk de dekkingsgraad bekend en zal een indicatie worden gegeven van de maatregelen, indien deze nodig zijn.

Bron: Binnenlands Bestuur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.