Artikel
7 jan '14
7 januari '14
2 min

Aantal gemeenten verder gedaald naar 403

Het aantal gemeenten is het laatste jaar weer gedaald, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2014 zijn er weer 5 minder dan een jaar eerder en telt Nederland 403 gemeenten. Door deze verdere daling komen er steeds meer gemeenten met een groot oppervlakte en steeds minder hele kleine gemeenten.

Aanhoudende daling

Tien jaar geleden, op 1 januari 2004, telde Nederland nog 483 gemeenten. Gemeentelijke herindelingen zijn al jaren gaande, het aantal gemeenten is inmiddels teruggelopen van 1.121 in 1900 tot 403 per 1 januari 2014.

Herindelingen

In 2014 is de nieuwe gemeente De Friese Meren ontstaan uit een fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim. De rest van Boarnsterhim is verdeeld over Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeente Boarnsterhim is hiermee opgeheven. In Zuid-Holland is Alphen aan den Rijn uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.

Meer grote gemeenten

In 2014 telt Nederland 11 gemeenten met een oppervlakte van meer dan 300 km2: Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon, Hardenberg, Steenwijkerland, Noordoostpolder, Emmen, Midden-Drenthe, Apeldoorn, Dronten, Ede en nu ook De Friese Meren. De grootste gemeente in Nederland, Súdwest-Fryslân, heeft een oppervlakte van 505 km2.

Minder kleine gemeenten

De stijging van gemeenten met een grote oppervlakte gaat gepaard met een daling van hele kleine gemeenten. Nederland heeft nog 6 gemeenten kleiner dan 10 km2: Schoonhoven, Westervoort, Oegstgeest, Bussum, Krimpen aan den IJssel en Heemstede.In 2000 waren er 28 gemeenten kleiner dan 10 km2 en was Bennebroek de kleinste gemeente met nog geen 2 km2. Nu is Schoonhoven de kleinste gemeente, met bijna 7 km2.

Bron: CBS

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.