Artikel
7 feb '11
7 februari '11
2 min

80% van de werkenden vindt dat collega’s wel wat bijscholing kunnen gebruiken

Driessen heeft onlangs in samenwerking met TNS NIPO een groot landelijk onderzoek uitgevoerd naar de opleidingsbehoefte onder werkenden binnen de overheid en het onderwijs. Uit dit onderzoek blijkt dat 1 op 3 van de ondervraagden een directe behoefte heeft aan een opleiding. Opvallender was echter dat 80% aangaf dat zijn of haar collega’s wel wat bijscholing konden gebruiken. Aanleiding voor het onderzoek was de volledige vernieuwing van de opleidingstak van Driessen. In totaal hebben 717 respondenten een 20 tal vragen beantwoord die met opleidingen te maken hadden.

Ruimte voor zelfkritiek

Naast de kritische houding ten opzichte van de collega’s denkt 56% ook zijn of haar eigen werk beter te kunnen doen als men een aanvullende opleiding gevolgd heeft. Werkenden binnen de overheid en in het onderwijs zien dus wel degelijk ruimschoots mogelijkheden om ook hun eigen functioneren via een opleiding te verbeteren.

Nederlanders zijn bescheiden over eigen resultaten

Ondanks de opleidingsbehoefte binnen de overheid en het onderwijs, blijft men erg bescheiden als er een diploma of certificaat behaald wordt. Slechts iets meer dan 10% van de werkenden in het onderwijs zou een opleidingscertificaat of diploma zichtbaar aan de muur hangen. Binnen de overheid is dat zelfs minder dan 6%.

Je bent nooit te oud om te leren

Dat je nooit te oud bent om te leren blijkt zeker te gelden voor de leeftijdscategorie tussen de 35 en 44 jaar. In die leeftijdsgroep heeft meer dan 40% een directe behoefte aan een opleiding of training: de hoogste score van alle leeftijdscategorieën. Het bekende gezegde gaat overigens vanaf 45 jaar minder hard op: gemiddeld zegt 70% van de 45-plussers geen behoefte te hebben aan een opleiding….

Overige opvallende conclusies

  • 95% vindt een opleiding een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Een appel of ander stuk fruit is met 32% favoriet als tussendoortje tijdens het studeren. Chips of zoutjes volgen op de voet met 25%.
  • 80% van de ondervraagden is bereid om eigen vrije tijd te investeren in het volgen van een opleiding.
  • Gemiddeld heeft 7% zijn of haar geliefde gevonden tijdens het volgen van een opleiding.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.