Artikel
3 aug '12
3 augustus '12
2 min

70 culturele instellingen verliezen subsidie

De Nederlandse culturele sector verkeert in zwaar weer. Onder druk van bezuinigingen moeten 70 culturele instellingen het de komende 4 jaar zonder subsidie stellen.

Bezuinigingen
Het Fonds Podiumkunsten geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten. Het fonds is daarmee verantwoordelijk voor het toekennen van subsidies aan culturele instellingen. Door de bezuinigingen van het kabinet is het budget van het fonds geslonken van 40 miljoen euro naar 24,5 miljoen euro. Niet eerder werd er zoveel bezuinigd op cultuur.

Keuzes maken
De financiële situatie van het Fonds Podiumkunsten heeft geleid tot een drastische herziening van het subsidiesysteem. Woensdag 1 augustus heeft het Fonds Podiumkunsten de toekenning van de subsidies voor 2013 tot en met 2016 bekendgemaakt. Uit de beslissingen die daarbij gemaakt zijn wordt duidelijk wat de impact is van de bezuinigingen.

De feiten
De afgelopen vier jaar ontvingen 118 culturele instellingen een subsidie van het Fonds Podiumkunsten. De komende vier jaar zullen nog maar 80 instellingen een subsidie ontvangen: 48 instellingen die de afgelopen vier jaar ook al over een subsidie beschikten, zeventien nieuwe instellingen en vijftien instellingen die direct door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden gefinancierd. Er zijn daarmee 70 gevestigde instellingen waarvan de subsidieaanvraag geweigerd is.

Andere middelen
Culturele instellingen kunnen ook subsidie aanvragen bij het Rijk en lokale overheden. Er is op dit moment een toenemende financiële betrokkenheid van lagere overheden bij fondsgesubsidieerde gezelschappen. Dit helpt bij het opvangen van de gevolgen van de bezuinigingen en de spreiding van het ondernemingsrisico. Daarnaast is er geconstateerd dat de subsidies steeds meer vervangen worden door eigen inkomsten.

George Lawson, voorzitter van de Raad van Bestuur Fonds Podiumkunsten, gelooft in de veerkracht van de sector en spreekt van  “opmerkelijke stappen vooruit in ondernemerschap, onderlinge samenwerking, lokaal draagvlak, financieringsmix en zichtbaarheid in het land.” In zijn visie heeft het podiumkunstenveld de toekomst weer in eigen hand genomen.

Bron: Fondspodiumkunsten.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.